Panelgesprek "ONRUST IN HET ZWARTE-ZEE GEBIED" - 21 oktober 2019

Panelgesprek "ONRUST IN HET ZWARTE-ZEE GEBIED" - 21 oktober 2019

Maandag 21 oktober 2019

Panelgesprek

over "ONRUST IN HET ZWARTE-ZEE GEBIED"
(Rusland, Oekraïne, Turkije, Oost-Europa
Hoe ligt de post-koude-oorlog puzzel in deze regio  ?

Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) behoorde de Zwarte Zee-regio niet langer tot de Russische invloedsfeer. Sinds zijn herverkiezing in 2012 als president van de Russische Federatie begon Vladimir Poetin een politiek te voeren om van Rusland opnieuw een wereldmacht te maken.
De annexatie van de Krim in 2014  en het optreden bij de "burgeroorlog" in Oost-Oekraïne onderstrepen deze doelstelling. De daarop volgende uitbreiding van de Russische militaire capaciteit in de Zwarte Zee-regio, die grenst aan het NAVO-verdragsgebied, heeft zowel Turkije als het Atlantisch bondgenootschap in beweging gebracht, wat dan weer de spanningen met Rusland deed oplopen.

Jacques ROSIERS, divisieadmiraal b.d. en vml. onderstafchef voor strategie bij de Belgische Defensiestaf, zal het militair strategisch belang van de Zwarte Zee regio toelichten.
Ron KELLER, vml. Nederlands ambassadeur in Moskou, zal o.m. verwijzen naar de politieke consequenties van de NAVO-besprekingen om Oekraïne (en Georgië) volwaardig NAVO-lid te maken.
Ria LAENEN, Professor Russische en Euraziatische politiek aan de KULeuven, behandelt de vraag of de autoritaire Poetin de Russische beer een te duchten speler op het wereldtoneel kan laten worden.

Laurent VAN DEPOELE, vice-voorzitter  VIRA en  vml. directeur Europese  Commissie, modereert.

De lunchconferentie met broodjesmaaltijd gaat door op maandag 21 oktober 2019 om 12u30, zoals naar gewoonte in de Universitaire Stichting, Egmontstraat 11, 1000 Brussel (Metro Troon, parking Naamse Poort). Het aperitief wordt opgediend vanaf 12u00.

Ik zal u gaarne verwelkomen op deze nieuwe activiteit.

Johan SWINNEN,
Voorzitter van VIRA

Printversie uitnodiging