Panelgesprek "EUROPA IN TRANSIT... met welke bestemming?" - 19 november 2019

Panelgesprek "EUROPA IN TRANSIT... met welke bestemming?" - 19 november 2019

Dinsdag 19 november 2019 om 20 uur

Panelgesprek

"EUROPA IN TRANSIT… met welke bestemming?"

met

Robert E. DE GROOT, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie,
Axel BUYSE, Algemeen afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de Europese Unie,
Petra DE SUTTER, Voorzitter Comité voor de Interne Markt en Consumentenbescherming, Europees Parlement
Moderator: Karel LANNOO, Algemeen directeur van het Centre for European Policy Studies (CEPS

De euro-optimisten beweren dat de EU er de laatste jaren op vooruit is gegaan. De Commissie is niet meer die van de ‘laatste kans’, de Europese groei is weer op kruissnelheid, de deelname in de Europese verkiezingen nam sterk toe, en de aanduiding van de topposities ging gepaard met een heuse machtsstrijd. De contouren van een echt Europees bestuur beginnen vorm te krijgen. Maar de uitdagingen zijn enorm. Niet alleen klimaat, migratie, populisme… Buigen we de Brexit-saga om tot een nieuw, dynamiserend verhaal?

Voelt de burger zich voldoende betrokken? Ontplooit het parlement democratische armslag? Europa lijkt eeuwig verdeeld door zijn interne twisten, waardoor het zeer moeilijk zal zijn om de geopolitieke ambitie waar te maken. Zijn we verkozen om een ‘underdog’ te worden in het machtsspel tussen de VS en China, en andere opkomende machten? Of hebben we de basis gelegd om een rol te spelen als EU op het wereldtoneel?

Het panelgesprek gaat door op dinsdag 19 november 2019 om 20u00, zoals naar gewoonte in de Universitaire Stichting, Egmontstraat 11, 1000 Brussel (Metro Troon, parking Naamse Poort).

Na afloop wordt een sandwichbuffet aangeboden.

Johan SWINNEN,
Voorzitter van VIRA

Printversie uitnodiging