Lunchdebat over "De historische en strategische rol van Turkije in de wereld en haar relaties met Europa" - 2 mei 2017

Lunchdebat over "De historische en strategische rol van Turkije in de wereld en haar relaties met Europa" - 2 mei 2017

Dinsdag 2 mei 2017

Lunchdebat over “De historische en strategische rol van Turkije in de wereld en haar relaties met Europa”.

De panellisten zijn Angelina EICHHORST, directeur op de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO-EEAS) en Kati PIRI Europees parlementslid (PVDA-NL).
Prof. dr. Dirk ROCHTUS, hoofddocent aan de KU Leuven/ Campus Antwerpen, modereert het debat. Dr. Lieve FRANSEN, vice-voorzitter van VIRA, zorgt voor de inleiding.

De huidige Turkse regering (AKP-signatuur, partij van vrome moslims), is sinds 2002 aan de macht. Ze voerde in het begin hervormingen door die Turkije rijp moesten maken voor toetreding tot de Europese Unie. Dat elan is de laatste jaren fel verzwakt, alhoewel het migratie-akkoord (push back), hoe broos ook, verwachtingen schept. De plaats van Turkije binnen het NAVO-bondgenootschap is niet onbelangrijk.
Tegen een achtergrond van economische recessie, vaart president Erdo─čan een steeds meer autoritaire, nationalistische koers. De presidentiële machtsuitbreiding moet met een referendum bezegeld worden. Hiervoor wordt ook campagne in Europa gevoerd hetgeen tot ernstige diplomatieke en andere aanvaringen leidde.
Ankara voerde de laatste jaren ook een actieve buitenlandse politiek ten aanzien van de buurlanden, onder de benaming ‘Strategische Diepte’. De Koerdische kwestie, het Syrische moeras, de IS-terreur, leggen kwetsbare zenuwen bloot....

De lunchconferentie vindt plaats op dinsdag 2 mei 2017 om 12u30 in de Universitaire Stichting, Egmontstraat 11 te 1000 Brussel (Metro Troon). Vanaf 12u00 wordt het aperitief aangeboden.

Ik zal u gaarne verwelkomen op deze nieuwe activiteit.

Met vriendelijke groet,

Johan SWINNEN,
Voorzitter

Printversie uitnodiging