Lunchconferentie met Secretaris-Generaal van de Benelux Thomas Antoine - 21 november 2017

Lunchconferentie met Secretaris-Generaal van de Benelux Thomas Antoine - 21 november 2017

Dinsdag 21 november 2017

Lunchconferentie over

“Benelux : een baken voor een nieuw Europa“

door Thomas Antoine, Secretaris-Generaal van Benelux,
Ward Kennes, Burgemeester van Kasterlee, Vlaams Volksvertegenwoordiger, Fractievoorzitter Benelux parlement
en Erik Ter Hark, Voorzitter van de Benelux Business Roundtable
fungeren als respondenten
Het debat wordt gemodereerd door ere-ambassadeur Jan DE BOCK, vml. kabinetschef, secretaris-generaal op Buitenlandse Zaken en ambassadeur bij de EU, in Rome en Madrid.

Na de Nederlandse, Franse en Duitse verkiezingen is de zoektocht gestart naar een nieuw, hervormend en democratischer Europa dat rekening houdt met de noodzaak aan een andere “raison d’être” dan het vredesverhaal. President Macron en Kanselier Merkel hebben reeds signalen gegeven over hun bereidheid om een Europees hervormingsplan, dat een toekomst na de Brexit moet bieden, op het getouw te zetten. Juncker formuleerde zijn vijf of zes opties.

Niettegenstaande de “euro-culturele” verschillen tussen de drie Benelux-landen was en is er nog steeds een duidelijke band tussen Benelux en het Europees project.  Centrale vraag in dit debat, met  Benelux Secretaris-Generaal Thomas Antoine als keynote- speaker, is wat de rol van Benelux moet zijn in dit proces. In het verleden heeft  Benelux als proeftuin voor Europese integratie vaak zijn nut bewezen:  denken we maar aan Schengen. Misschien kan deze regionale unie, als grensoverschrijdende samenwerkingsvorm, het verschil maken.

De conferentie gaat door in de Universitaire Stichting, Egmontstraat 11 te 1000 Brussel (Metro Troon) op dinsdag 21 november 2017. Aperitief vanaf 11u45. Om 12u15 aan tafel voor de conferentie met intussen een broodjeslunch. Einde rond 14u00.

Ik zal u gaarne verwelkomen op deze nieuwe activiteit.

Met vriendelijke groet,
Johan SWINNEN,  Voorzitter

Printversie uitnodiging